zondag 13 september 2009

Tot ziens in De Wereld van Witte de With

Festival De Wereld van Witte de With beleefde een roerige, en daardoor meer dan geslaagde editie. Het festival werd door meer dan 35.000 mensen bezocht. Het thema – Er zijn grenzen! – liet zijn sporen na. Eén van de kunstenaars werd opgepakt door de politie, theatergroep AMOK kreeg verrassende, hartverwarmende én woedende reacties van toeschouwers en sommige bezoekers werden zélf met duct tape letterlijk op de schandpaal gehangen.

Al tien minuten na de opening van Festival De Wereld van Witte de With moest de politie optreden. Nog voordat ROYALSTEEZ zijn kunstwerk neer kon zetten, werd het in beslag genomen. ROYALSTEEZ had met Albert-Heijn-boodschappenmandjes het woord SORRY gebouwd. Excuses bleken niet voldoende. Een grens was overschreden en de kunstenaar werd opgepakt voor diefstal. Ook de voorstelling Het Glazen Huis van AMOK maakte de tongen los. In glazen huisjes werden drie nutteloze personen tentoongesteld. Mensen zonder baan, met obesitas, angstaanvallen en een strafblad. Mensen die niets toevoegen de samenleving.
Festivalbezoekers raakten vertwijfeld: waren het wel acteurs? Sommigen schudden vol ongeloof het hoofd, raakten geïrriteerd, werden woedend en gingen soms zelfs wild tegen de acteurs tekeer. De bezoekers waren zélf echter ook onderwerp van spot, met Stick Up. Ze werden met duct tape tegen een muur geplakt en door de straat gereden. Pek en veren nieuwe stijl!

Meer hoogtepunten
Op het grasveld naast het NAi werd de film Elvenland van cineast Karel Doing vertoond. De bezoekers gingen compleet op in de andere werkelijkheid van de film en de muziek van het zevenkoppige ensemble The Hungry Gods, die voor de live soundtrack zorgde.
TENT., die eveneens zijn 10-jarig bestaan vierde met de jubileumexpositie BLURRR, presenteerde grensverleggende performances van kunstenaars die zich overduidelijk niet in een hokje laten stoppen.
Ook met de Rotterdamse Tietenrace, die tot aan Zuid-Afrika werd uitgemeten in de pers, en de creaties op de catwalk van de Modetent werden grenzen verlegd.
Maar altijd was er een toeziend oog. Van burgemeester Aboutaleb, tot modestylist Maik de Boer en dieetgoeroe Sonja Bakker: kunstenaarscollectief Dstruct plaatste de portretten van 12 gezaghouders door de gehele straat. Hij confronteerde de bezoekers op die manier met de mensen die ons doen en laten beïnvloeden. Opdat wij geen seconde vergeten: Er zijn grenzen!

Volgend jaar vindt De Wereld van Witte de With plaats van 10 tot en met 12 september.

Tot ziens!