vrijdag 3 september 2010

De Wereld met Jack Wouterse


Het duurt niet lang meer voordat festival De Wereld van Witte de With los barst. Langzaam maar zeker wordt ook de media nieuwsgierig naar waar wij zo druk mee bezig zijn. Het verzoek van TV Rijnmond om een vooraankondiging over het festival te maken was voor ons dé kans om door de Witte de Withstraat te lopen en ons een voorstelling te maken van wat er van 10 tot en met 12 september allemaal gaat gebeuren. Nienke van Wijk van festival De Wereld van Witte de With blikt samen met kunstenaars Dirk van Lieshout en Jasper Niens vooruit op alweer de 11de editie.

door Gert-Jan Bleeker

Met presentator en acteur Jack Wouterse door de Witte de Withstraat lopen. Bij de Witte Aap een koffietje drinken. Langs Sylvette van Pablo Picasso en Carl Nesjar naar Arminius. En als het zonnetje dan eindelijk echt doorbreekt, terug naar het Ro Theater.

Afgelopen maandag kwamen Jack Wouterse en crew langs om een vooraankondiging van het festival op te nemen. Op locatie, waardoor de programmering – tot nu toe tot in de details uitgewerkt op papier – eindelijk begint te leven. Nienke van Wijk, medeverantwoordelijk voor het programma, legt aan Wouters uit hoe elke editie van Wereld van Witte de With staat voor veel vernieuwende kunst, de laatste trends en veel lekker eten.

Toch is er vanaf dit jaar ook iets nieuws. In de programmering wil het festival meer aandacht besteden aan jonge en talentvolle kunstenaars uit Europa en thuisbasis Rotterdam.

Wanneer de koffie bij de Witte Aap op is sluit Dirk van Lieshout bij ons aan. Met hem lopen we naar Arminius waar tijdens het festival zijn Waiting Room zal staan. Druk gebarend legt hij aan Wouterse uit dat ‘wachten’ een kunst is. Een kunst die wij in Nederland (nog) niet beheersen. 'In Japan kunnen ze heel goed wachten' legt Dirk uit. Wie het wachten tot in de puntjes wil beheersen, doet er goed aan om de Waiting Room van Dirk van Lieshout te bezoeken. We draaien ons om en lopen terug de Witte de Withstraat in, opweg naar het Ro Theater. Onderweg vertelt Nienke van Wijk over de springplankfunctie die het festival heeft. 'Rotterdam heeft veel talentvolle jonge makers die we tijdens het festival een podium bieden'.

We komen aan bij het Ro Theater waar we hebben afgesproken met nog zo’n talent, Jasper Niens. Hij maakt speciaal voor het festival de installatie Crowd Control, waarmee hij de veiligheid die mensen ervaren op de hak neemt. Niens vetelt Wouterse dat de grens tussen controle over mensen massa’s en blinde paniek heel klein is. Nog een laatste shot van de poster Dolor Con Marco y Jordi, een voorstelling van het Ro Theater die te zien is tijdens Festival De Wereld van Witte de With, en 'that’s a wrap!'.

De vooraankondiging is vanaf zaterdag 4 september tot aan het festival doorlopend te zien op TV Rijnmond.