vrijdag 10 september 2010

EEN KRAAK IN DE WERELD VAN WITTE DE WITH

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft een anonieme vereniging van lokale culturele organisaties het leegstaande pand aan de Witte de Withstraat 74 gekraakt. Directe aanleiding voor deze actie vormt de wet kraken en leegstand die per 1 oktober 2010 van kracht gaat. 


Na 1 oktober maakt elke persoon zich schuldig aan een misdrijf als deze zich in een gekraakt pand bevindt, met kans op gevangenisstraffen tot bijna drie jaar. De kraak-actie vindt plaats in de nacht voor de officiële opening van het kunstenfestival De Wereld van Witte de With. Deze actie is bedoeld als "hommage aan kraken als voedingsbodem voor ontelbare creatieve processen en concentratiepunten, zoals dit festival".   


Volgens de krakers-organisatie is vooral de Rotterdamse kunst(wereld), waar Wereld van Witte de With zich op focust, schatplichtig aan het kraken. Met het ingaan van de wet kraken en leegstand op 1 oktober 2010 ontstaat de vraag wat de artistieke gevolgen voor een festival als Wereld van Witte de With zijn. Als 'tegenprestatie' organiseren de krakers vandaag van 17.00 tot 23.00 een alternatief festivalprogramma met allerlei performances.