zaterdag 21 augustus 2010

Vesta Kroese (NL) Urban Synergy (NL) | PASSBY/BYPASS

Een achterlijk grote steiger, voor een uitzonderlijke kijk op een doodgewone zijstraat; de Boomgaardsstraat. In dit kleine zijstraatje van de Witte de Withstraat lijkt zich een ander leven af te spelen. Restaurants, bars, winkels, musea en galeries zijn plots verdwenen. Zodra je de hoek van de Witte de Withstraat omgaat geldt een ander parkeertarief en overheerst de rust en overgang naar het privé-leven.

Deze directe en harde overgang is opmerkelijk en een typisch Rotterdams fenomeen.

Een ruim opgezette hoofdstructuur zorgt voor gebundelde identiteiten en een abrupte overgang naar het overig stedelijk leven van de stad. Stukken stad vloeien niet langzaam in elkaar over maar liggen als contrasten naast elkaar.  Het stedelijk weefsel van de stad zorgt ervoor dat de individu altijd op dezelfde assen en straten uitkomt, waarbij de klein zijstraten structureel worden overgeslagen. Dwalen door de stad en toevallige ontmoetingen met onbekende plekken is uitzonderlijk.

PASSBY/BYPASS zet dit verschijnsel op scherp. U wordt uitgedaagd de wereld van de Witte de With uit te stappen, je los te maken van de straat en in alle rust een (nieuw) deel van de stad te ontdekken. Het dagelijks leven in een van de zijstraten van Rotterdam.

Boomgaardsstraat | vrijdag, zaterdag, zondag | www.urbansynergy.nl